sobota 4. června 2011

Med

Pohádky a legendy přisuzují medu jedinečné výživné vlastnosti a léčivé účinky. Odjakživa byl opěvován jako afrodiziakum a elixír mládí. Ve skutečnosti však pouze dodává energii ve formě jednoduchých sacharidů.
Med vyrábějí včely z rostlinného nektaru. Je směsí vody a dvou jednoduchých cukrů: fruktózy a glukózy. Čím je med průzračnější, tím vyšší je obsah fruktózy. Med skladovaný dostatečně dlouho však téměř vždy zkrystalizuje. Zahřátím se cukr znovu rozpustí.
Med dodává tělu jen zanedbatelné množství živin. I nízký obsah těchto živin však způsobuje, že med je přece jen o něco zdravější než rafinovaný bílý cukr, obsahující pouze "prázdné" kalorie. Med se z jedné čtvrtiny skládá z vody, a proto je méně kalorický než cukr - na 100 g medu připadá 288 kcal, na stejnou hmotnost rafinovaného cukru 394 kcal. Pokud však při vaření nahrazujete cukr medem, uvědomte si, že med je hustší, a proto lžíce medu váží víc než lžíce cukru. Budete-li med měřit spíš objemově než podle váhy, může se vám stát, že množství kalorií nevědomky zvýšíte.
Chuť medu závisí na rostlinách, ze kterých včely nektar nasbíraly. Med z akácií je jemný a hodí se na vaření. Med z kaštanů má výraznou, až nahořklou chuť. Med může obsahovat přírodní rostlinné toxiny. Včely sbírající pyl z rododendronů mohou vyrábět jedovatý med, který po požití způsobí ochrnutí. Odborníci také diskutují o obsahu pyrolizidinových alkaloidů v medu včel opylujících starček.


Léčivé účinky medu
Med si dodnes uchoval pověst léku na dýchací obtíže, sloužícího zvláště k odstraňování hlenů. Má také antiseptické účinky - již staří Řekové a Římané věřili, že med pomáhá hojit rány. Podobně jako cukr údajně působí rovněž jako dekongestivum (látka snižující překrvení) a mírné sedativum. Nápoj na bolení v krku připravíte rozpuštěním dvou lžic medu a šťávy z půlky citronu ve sklenici horké vody. Všechna sladká jídla povzbuzují mozek k tvorbě takzvaných endorfinů, přirozených látek tišících bolest. Sladká medová tekutina podporuje tvorbu slin a tak svlažuje suchou a podrážděnou krční sliznici. 


Med po staletí
Med jako pokrm hodný bohů hrál roli v náboženských slavnostech na celém světě. Například podle řecké mytologie skrývaly malého Dia před otcem Kronem nymfy Adrasteia a Ió, dcery Melisseovy, a krmily ho mlékem a medem.
Dlouho před objevem včelařství si člověk doby kamenné začal cenit medu divokých včel pro jeho vzácnost a chuť. V Evropě, kde byl cukr vyhrazen pro vyšší a nižší šlechtu, používaly chudší vrstvy med jako sladidlo až do poloviny 17. století. Na konci 17. století se však cukr stal univerzálním sladidlem a med lahůdkou.
Med se řadí mezi čisté přírodní produkty, které se využívají po staletí v lidovém léčitelství pro své vše léčivé účinky. Je to téměř jediná potravina, která hned po použití přechází přímo do krve člověka. Zvyšuje přirozenou odolnost organizmu a tím snižuje riziko onemocnění. Má také velké antibakteriální účinky.
Používá se na léčbu onemocnění cest dýchacích, nachlazení, chudokrevnosti, ledvinových potíží, nemocí srdce, nemocí žaludku, ale i alergií. Vytáčený med obsahuje v průměru kolem 15 % vody a 85 % cukrů, dále dextriny, organické kyseliny, aminokyseliny, bílkoviny, peptidy, fermenty, rostlinné hormony, enzymy, minerální látky, stopové prvky, vitamín C a vitamíny skupiny B.
Med na rozdíl od řepného cukru obsahuje jednoduché cukry v biologicky vyváženém systému proto organismus zbytečně nezatěžuje. Sladit medem místo cukrem je tedy velmi zdravé.


Kdy med použít
- Při nachlazení a rekonvalescenci po nemoci, podáváme med rozpuštěný mléce nebo čaji.
- Při překyselenosti žaludku med snižuje sekreci žaludečních šťáv na polovinu. Na lačný žaludek užíváme 1 lžíci medu denně.
- Při nespavosti bereme před spaním 1 kávovou lžičku medu.
- Při onemocnění jater a žlučníku usnadňuje léčení ovocnými cukry.
- Při nedostatek krevního barviva (hemoglobinu) jíme pravidelně tmavý med, který obsahuje více železa, mědi a hořčíku.
- Na přecitlivělé nervy vezmeme nejlépe lžíci medu ráno na lačný žaludek a lžíci medu večer před spaním.
- Při pálení žáhy se med doporučuje místo jedlé sody.
- Při zácpě upraví stolici 1 kávová lžička medu před spaním.
- Při cukrovce se doporučuje užívat denně kávovou lžičku světlého medu při dodržování ostatní diety.
- Med pomáhá snižovat nadbytek tuku v lidském organizmu, protože obsahuje enzymy, které.podporují trávení.

 


Mateří kašička

Mateří kašičku vyrábějí včely dělnice pro vybrané larvy, z nichž se později mají stát včelí královny. Je bohatým přírodním zdrojem pantotenové kyseliny (která se nachází i v jiných potravinách) a výhradním přírodním zdrojem nezvyklé mastné kyseliny (10-hydroxy-2-decenové kyseliny), jíž se některé údajné účinky kašičky přisuzují. Mateří kašička se doporučuje jako lék na otupělost a únavu.
Její vyhlášené léčivé účinky však dosud žádné vědecké důkazy nepodpořily.
Včely dělnice vylučují tuto výživnou mléčnou substanci ze slinných žláz jako potravu pro vybrané včelí larvy, z nichž se mají vyvinout včelí královny. Ty dorůstají do dvojnásobné velikosti dělnic, žijí až šest let a každý den svého života nakladou až 2000 vajíček. Včely dělnice, které nedostávají tuto "zázračnou potravu", žijí na rozdíl od nich jen asi šest týdnů a jsou neplodné.
Rozborem mateří kašičky se zjistilo, že obsahuje asi 20 aminokyselin, z nichž některé patří k esenciálním aminokyselinám, které lidské tělo nedokáže synteticky vyrobit, ale potřebuje je pro růst a obnovu tkání. Mateří kašička dále obsahuje VITAMINY, vitamin C a většinu vitaminů S-komplexu, a také MINERÁLY, železo, draslík, sodík a stopy chromu, manganu a niklu.
Přednosti včelí královny a obsah některých pro člověka nezbytných živin v mateří kašičce jsou zřejmě důvodem současné obliby této substance. Pokud se užívá denně tři až pět měsíců, kromě jiného údajně dodává nebývalou energii, omlazuje tělo a bojuje proti dětské podvýživě a poporodní ANÉMII.
U starších lidí prý pomáhá snižovat vysoký KREVNÍ TLAK a zmírňuje KORNATĚNÍ TEPEN. Údajně léčí i DEPRESI, dermatitidu, ANOREXII, MYALGICKOU ENCEFALOMYELlTIDU a bolesti způsobené REVMATOIDNÍ ARTRITIDOU. Předpokládá se, že také prospívá vlasům a pleti. léčí pupínky, AKNÉ a těhotenské proužky.
Mateří kašička se dostane ve formě čiré nažloutlé tekutiny, která se musí skladovat v ledničce. Někomu nevyhovuje její chuť a míchá ji s medem. Mnohem příjemnější je užívat mateří kašičku v kapslích. Doporučené dávky jsou v přiloženém návodu a pohybují se od jedné kapsle (s obsahem 100-500 mg) k jedné odměrce tekuté formy (650 mg) za den. Prodávají se rovněž krémy a pleťové vody s obsahem mateří kašičky.


Med v klasickém lékařství
Množství vitaminů a dalších výživných prvků v mateří kašičce je extrémně malé. Avšak z lékařských výzkumů vyplývá, že jejich vzájemný poměr je patrně příčinou údajně prospěšných účinků. Užíváním mateří kašičky se nic nezkazí, kašička se může dokonce užívat jako PLACEBO - které je dost nákladné.
 

Med

7 složek napomáhajících trávení, 7 vitaminů B komplexu, vitamin C, dextrin, rostlinné pigmenty, aminokyseliny a stopy proteinů, ester a aromatické látky.
17% vody, 40% ovocného cukru, 34% dextrózy (hroznový cukr), 2% třtinového cukru, 2% dextrinu, kysličník křemičitý, Železo, Měď, Mangan, Kalcium, Draslík, Fosfor, Síru, Magnezium, Magnum.
Med produkuje energii. Bakterie v něm nemohou existovat. V žaludku nekvasí a je rychle absorvován.
Med je přírodní regulátor trávení (ani zácpa, ani průjem). Silnou vrstvou medu lze pokrýt ránu a nechat několi hodin působit. Masti na léčení ran a popálenin. Zmírňuje záněty a podporuje trávení. Zlepšuje ukládání vápníku, který je nezbytný k posílení nervů a pro kosti.
Med také zvyšuje obsah hemoglobinu v krvi a pomáhá s obsahem Železa a Mědi při chudokrevnosti. Uklidňuje ledviny a játra, ochraňuje před nemocemi dýchacích cest, posiluje srdce, uvolňuje a dodává vitalitu.
Med je 7x bohatší než sýr, vejce nebo hovězí maso na proteiny. Má antibiotické schopnosti, které pomáhají ničit škodlivé bakterie.

Sosnový (smrkový med)
obsahuje mnoho Fosforu a Manganu, zvyšuje výkonnost.

Akátový med
obsahuje mnoho Vápníku, pomáhá při nedostatku vápna a svalové slabosti.

Lesní med
Obsahuje Železo a Měď, je výborný při chudokrevnosti.

Vřesový med
obsahuje mnoho Vápníku a posiluje srdce.

Med želé royale
obsahuje vitaminy B1, B2, B6, nikotinamid, aminobenzoové kyseliny, inosit, fermenty, enzymy a hormony


Med působí jako "bio-likvidátor na celý organizmus. Obsahuje 15x více vitaminu B2 než čerstvá jablka. B2 zabezpečuje, aby buňky využívali lépe kyslík a tím se regenerovaly.

Žádné komentáře:

Okomentovat