neděle 5. června 2011

Výroba spagyrických rostlinných esencí


Spagyrické principy jsou mnohem subtilnější než extrakty nebo i tinktury. Obsahují jen ty nejprchavější složky dané rostliny. Je mnoho metod přípravy takovýchto esencí, já vám zde popíšu dvě metody, které dobře znám.
První metoda je velmi komplikovaná, protože zahrnuje separaci všech tří spagyrických principů. Nejprve je nutno nechat naši rostlinu projít parní destilací, abychom získali její prchavé oleje. Vložte láhev 5000 ml s kulatým dnem do pískové lázně. Do této láhve nalijte 3000 ml destilované vody. Vezměte láhev se dvěma širokými hrdly a dolní otvor zakryjte kusem filtračního papíru. Přidejte dovnitř rozmělněnou rostlinu, aby tato láhev byla z poloviny plná. Nakonec k hornímu hrdlu připojte přes redukci destilační kolonu. Pro recipient použijte láhev 2000 ml. Zapněte zahřívání na malý výkon. Po nějaké době uvidíte, jak pára tvoří v horní láhvi se dvěma hrdly malé obláčky a také destilační adaptér se orosí. Nakonec se začnou tvořit malé kapičky, které budou stékat do recipientu. Poté, co se na dně recipientu shromáždí několik milimetrů tekutiny, všimnete si, že se na hladině destilátu shromažďuje barevný olej. Až bude vydestilováno asi 1500 ml vody, vypněte vyhřívání. Nechte aparaturu vychladnout a přeneste vodu a olej do olejového separátoru.
Sejměte láhev se dvěma hrdly z destilační láhve. Do destilační láhve nalijte 1000 ml čerstvé destilované vody a celý aparát znovu sestavte. Celý proces destilace ještě nejméně třikrát opakujte, abyste se ujistili, že většina volatilních olejů opustila rostlinné tělo. Naše separace volatilních olejů od vody je zatím stejná jako v první fázi. Prostě otevřete kohoutek na konci vypouštěcí trubičky. Pomalu vypouštějte vodu. Když už v separátoru zbyde jen velmi málo vody, zavřete kohoutek. Po každé následné extrakci prchavých olejů vezměte obsah recipientu a nalijte jej do olejového separátoru. Vypusťte vodu ze separátoru, aby zde zbyl jen olej. Vypuštěnou vodu znovu použijte pro další separace oleje od těla. Po zpracování asi 2,5 kg rostlinného materiálu byste měli mít několik milimetrů čistého volatilního oleje.
Vezměte rostlinné tělo zbavené esence a vložte jej do láhve 5000 ml s kulatým dnem. Zalijte je vodou, která zbyla po separaci volatilních olejů. Uzavřete tuto láhev fermentační zátkou a vložte do inkubátoru o teplotě 27°C. Během přibližně dvou týdnů projde naše tělo fermentací a poskytne nám svého ducha (spirit). Ducha oddestilujte, stejným způsobem jako jste destilovali již předtím a několikrát rektifikujte. Uchovejte flegma pro další použití.
Zbývající kapalinu a zbytky rostlinného těla vylijte do velké skleněné nádoby. Vezměte nádobu ven a odpařte veškerou vlhkost. Když vlhkost zmizí, rostlinné tělo se začne pražit a incinerovat. Když tělo získá popelavě šedou barvu, vypněte zdroj tepla a nechte nádobu vychladnout. Popel rozmělněte a zvažte. Sestavte soxhlet extraktor a oddělte z popela vodou rozpustné soli. Přes noc odpařte ze solí vodu. Rozmělněte soli a vložte je na týden do pícky při teplotě 600°C. Na konci týdne vypněte pícku a nechte ji vychladnout. Soli rozmělněte a zvažte. Ještě dvakrát opakujte celý proces extrakce, sušení, rozmělňování, vážení, kalcinace, rozmělňování a vážení.
Když jste získali hygroskopickou sůl, nalijte na tuto sůl vašeho rektifikovaného ducha a přidejte prchavý olej. Směs nechte týden digerovat v inkubátoru o 30°C. Láhev každý den pětkrát protřepte. Slijte esenci z usazených solí. Shledáte, že esence je nyní žluté barvy a je silně cítit po rostlině, kterou jste použili. Jedna kapka této esence rozpuštěná ve víně nebo v destilované vodě vám poskytne plný léčebný efekt rostliny. Zbylé soli uchovejte, stejně jako jste to udělali se solemi zbylými po přípravě tinktury.
Zde je namístě varování. Díky vysoké koncentraci esenciálních rostlinných olejů v tomto produktu, musíte dávat velký pozor při jeho užívání. Podle mého názoru byste měli užívat tento produkt stejně jako čistý esenciální olej. Doslova, jedna kapka stačí, a tato kapka by ještě měla být správně rozředěna.
Druhá metoda je podobná první metodě, jen není tak účinná. Proto může být použita bez strachu z náhodného nevhodného použití.
Dobře rozmělněnou rostlinu (asi 30g) vložte do láhve 2000 ml s kulatým dnem tak, aby nebylo zabráno více než 1/8 až 1/4 kapacity láhve. Láhev doplňte destilovanou vodou, aby byla ze 2/3 plná. Láhev vložte do inkubátoru nastaveného na teplotu 21°C na tři až pět dní. Je důležité správně regulovat teplotu láhve, aby nenastala fermentace. Po třech až pěti dnech vyjměte láhev z inkubátoru. Vložte ji do vodní lázně a připojte destilační kolonu. Vytvořte vakuum a oddestilujte většinu kapaliny.
Vezměte destilát, nalijte jej zpět na rostlinné tělo a celý proces opakujte desetkrát až dvanáctkrát. Voda je nyní jemně cítit po použité rostlině. Esenciální oleje rostliny jsou nyní ve vodě. Po poslední destilaci nechte aparaturu zchladnout.
Destilační kolonu rozeberte. Do jímací láhve přidejte rektifikovaný duch vína, aby jeho objemová koncentrace byla asi 7 až 12%. Na láhev umístěte kondenzátor, jeho vývod vraťte zpět do nádoby a připojte chladicí vodu. Použijte pískovou lázeň a mírné teplo (30 - 37°C) a započněte s rytmickou cirkulací matérie. Ohřívejte matérii od 6:00 do 18:00 hodin. Potom ji nechte přes noc ochladit a příští ráno opět cirkulujte. Tato cirkulace by měla být prováděna po 14 dní.
Zbytek rostliny z destilační láhve přeneste do velké skleněné misky. Obsah misky incinerujte. Vezměte popel a extrahujte z něj vodou rozpustné soli. Přes noc odpařte v sušicí troubě ze solí vodu. Suché soli vložte do pícky a kalcinujte po dobu dvou týdnů při 600°C. Na konci této doby vypněte pícku a nechte ji vychladnout. Soli vyjměte z pícky, zvažte je, velmi jemně je roztlučte a vložte je do skleněné Petriho misky (můžete přidat několik gramů solí, které zbyly po přípravě tinktury nebo esence). Vezměte misku ven a nechte ji venku celou noc. Ujistěte se, že miska je nejméně 15cm nad zemí, podložená dřevem. Za úsvitu vezměte Petriho misku dovnitř.
Na Petriho misku položte skleněné víko. Sundejte kondenzátor a nasypte slaný roztok z Petriho misky do láhve. Znovu nasaďte kondenzátor a pokračujte dalších sedm dní v rytmické cirkulaci směsi. Nechte aparaturu vychladnout a obsah láhve přelijte do keramické nádoby, kterou dobře uzavřete. Nádobu nechte dva týdny nerušeně stát na chladném místě. Na konci této doby sceďte esenci od případných usazenin, které mohly na dně vzniknout. Nechte esenci ještě dva týdny odstát, a pokud se neobjeví další usazeniny, je hotová. Pokud se objeví usazeniny, pokračujte v klarifikaci.
Takto jste dokončili druhou cestu k výrobě spagyrické rostlinné esence. Čtvrtina čajové lžičky ve sklenici vína nebo destilované vody velmi provoní váš nápoj, který se stane jemným rostlinným lékem.

1 komentář: