neděle 5. června 2011

Výroba spagyrických rostlinných extraktů


I když se spagyrické výrobní metody zdají být jednoduché, jsou opravdu obtížné a zdlouhavé. Proto začneme s nejjednoduššími metodami výroby spagyrických extraktů.
Naším prvním úkolem bude vyrobit inkubátor pro naši laboratoř. Tento kus vybavení bude jednou ze základních věcí, které budeme v naší laboratoři používat. Při výrobě laciného inkubátoru můžete postupovat následujícím způsobem: Vezměte velkou krabici z pěnového polystyrenu a na její dno stejnoměrně nasypte asi 1,5 cm silnou vrstvu písku. Na povrch této vrstvy položte velkou topnou desku, regulovanou termostatem. Do vrchní strany krabice udělejte zářez pro napájecí přívod topné desky. Takto nebude napájecí přívod bránit přiklopení víka krabice. Topnou desku zasypte asi 2,5 cm tlustou vrstvou písku. Nyní máte jednoduchý inkubátor pro běžné použití ve vaší laboratoři. Podle toho, jak nastavíte termostat, bude uvnitř udržovat teplotu 16 - 44°C. Nyní jsme připraveni k výrobě jednoduchého spagyrického extraktu z rostliny, kterou si vybereme.
Vezměte libovolnou rostlinu a dejte ji do keramické nádoby. Rostlinu zalijte pětinásobným objemovým množstvím dobrého bílého vína nebo pálenky. Těsně uzavřete nádobu a dejte ji do inkubátoru nastaveného na teplotu 30°C, aby došlo k digesci (vylouhování) po jedenadvacet až dvaačtyřicet dní. Na konci této doby budete mít velmi tmavou tinkturu. Přeceďte tinkturu od zbytků rostliny a uložte ji v další keramické nádobě. Vezměte zbytky rostliny a vložte je do kalcinační misky nebo jiné velké nádoby. Vezměte tuto nádobu s rostlinným tělem ven a incinerujte (zpopelněte) jej. Po nějaké době zahřívání se z těla odpaří vlhkost, potom se rostlina začne pražit a potom se změní na popel.
Vaše úloha bude dokončena, když se rostlinné tělo změní na popel světle šedé barvy. Vyjměte popel z nádoby a zvažte jej. Rozmělněte popel, abyste si ověřili, že v něm nezůstaly žádné pevné části. Popel vložte do pícky a pokračujte v jeho zahřívání, dokud nenabyde úplně bílé barvy. Vypněte pícku a nechte ji vychladnout. Vezměte popel, opět jej rozmělněte a ještě jednou zvažte.
Nyní vložte popel do nádoby, která obsahuje rostlinnou tinkturu. Nádobu utěsněte a vložte ji opět do inkubátoru nastaveného na 30°C, aby zde ještě tři další týdny probíhala digesce. Nádobu v této době třikrát až pětkrát denně protřepávejte. Tímto způsobem budou vodou rozpustné soli obsažené v popelu absorbovány v rostlinné tinktuře. Na konci tohoto třítýdenního období zceďte tinkturu a odstraňte usazeninu. Potom dejte tinkturu ještě týden usadit do chladné místnosti, aby se případné nečistoty usadily na dně nádoby. Pokud se objeví nějaké usazeniny, slijte tinkturu a odstraňte sedlinu. Tuto sedimentační práci opakujte, dokud se na dně nádoby nepřestane objevovat usazenina. Když s tím budete hotovi, obdrželi jste spagyrický rostlinný extrakt.
Druhá metoda používaná pro výrobu spagyrických extraktů je takováto: Vezměte asi půl kilogramu vybrané rostliny. Polovinu tohoto množství najemno rozmělněte ve hmoždíři (nebo můžete použít mixér). Rostlinu vložte do pětilitrové láhve s kulatým dnem. Rostlinu zalijte dostatečným množstvím destilované vody, tak, aby byla láhev ze dvou třetin plná.
Abyste urychlili fermentaci, přidejte do vaší směsi trochu cukru a pivních kvasnic. K zavření hrdla láhve použijte fermentační zátku. Láhev vložte do inkubátoru nastaveného na teplotu 27°C. Během několika dnů započne fermentace rostliny. Tento proces vám oznámí bublinky plynu, které unikají skrz vodu ve fermentační zátce. Když po čase bublání ustane, rostlinná hmota klesne na dno láhve. To je znamení, že fermentace skončila. Celý tento proces trvá obvykle asi dva týdny.
Z nádoby odstraňte zátku. Láhev s celým obsahem vložte do velké nádoby. Láhev připevněte svorkou ke stojanu a velkou nádobu naplňte vodou asi 4 cm pod okraj. Sestavte zbytek destilační kolony. Použijte trochu vazelíny na utěsnění spojů aparatury a také proto, aby bylo možno její části posléze snadno oddělit. Napojte kondenzátor na přívod vody a zapněte ohřev. V několika minutách se začne voda v nádobě vařit. Po několika minutách uvidíte, že se v kondenzátoru začínají srážet první kapky nečistého alkoholu a ty začnou stékat do recipientu. Alkohol bude vytékat při teplotách 85 - 90°C. Když přestane vytékat, vypněte ohřev a ochlaďte aparaturu.
Vyprázdněte obsah destilační láhve do velké nádoby. Nádobu vezměte ven a začněte pražit zbytky. Zatímco se usazeniny praží, můžeme pokračovat s prací v laboratoři.
Destilát z recipientu nalijte do 2000 ml láhve s kulatým dnem. Vydestilujte odsud všechnu kapalinu, která půjde při 85°C. Zbytek tekutiny v destilační láhvi vylijte do keramické nádoby. Touto dobou by už měly být zbytky rostliny upražené na šedý popel. Zvažte tento popel a uschovejte jej v keramické nádobě pro pozdější použití.
Vezměte destilát, který je v jímadle a destilujte jej ještě pětkrát při použití vodní lázně. Po každé destilaci vezměte residuum a přidejte jej do keramické nádoby k residuu z druhé destilace. Právě tato vodnatá substance je známá pod názvem flegma. Destilát pokaždé nalijte zpět do destilační láhve (poté, co jste z ní vylili flegma) a opět destilujte. Při poslední destilaci by měl jít alkohol ven už při 76°C. Toto je cesta, pomocí níž jsme schopni dostat téměř čistý etylalkohol. Ujistěte se, že jste si poznamenali konečná množství flegmatu a alkoholu.
Vezměte druhou část rostliny a rozmělněte ji na jemný prášek. Prášek vložte do láhve 5000 ml s kulatým dnem a zalijte celým množstvím alkoholového destilátu. Přidejte dostatek destilované vody, aby podíl alkoholu byl 10 až 20% objemu. Nádobu uzavřete a nechte celý obsah digerovat v inkubátoru při teplotě 35 - 37°C; touto cestou získáte extrakt rostliny. Přítomnost purifikovaného alkoholu brání tomu, aby rostlinný materiál prošel fermentací. Temně zabarvený extrakt potom přeceďte od rostlinného těla a uchovejte jej v keramické nádobě. Tuto nádobu vložte zpět do inkubátoru, aby se ještě více amalgamovaly jeho oddělené principy. Rostlinné tělo vezměte ven a kalcinujte jej na šedý popel. Popel z louhování a popel z fermentace rozmělněte a dobře promíchejte. Promíchaný popel vložte do extrakční patrony soxhletového extraktoru. Flegma získané z purifikace alkoholu použijte na vyextrahování vodou rozpustných alkalických solí z popele. Flegma, které obsahuje roztok těchto solí, vylijtedo keramického kelímku nebo do jiné ohnivzdorné nádoby a přes noc odpařte vodu. Příští ráno seškrabte usazené soli, rozmělněte je a zvažte je. Pak soli dejte zpět do tyglíku a ten vložte do pícky, kde soli kalcinujte, dokud nenabydou bílé barvy. Teplota v pícce by měla být kolem 600°C. Proces extrakce, odpaření, rozmělnění, vážení, kalcinace a opětného vážení ještě dvakrát opakujte. Nakonec jsou naše soli čistě bílé (někdy si můžete všimnout namodralého odstínu). Tyto soli jsou velmi alkalické a také hygroskopické. Jejich hygroskopičnost je činí velmi užitečnými jako nosiče kosmických sil. Na závěr tyto soli roztlučte najemno v zahřátém hmoždíři a přidejte je k extraktu. Nechte je asi týden digerovat, přičemž nezapomeňte nádobu pětkrát denně protřepat. Extrakt potom oddělte od usazenin, které se mohou vytvořit na dně nádoby. Tímto způsobem jste získali spagyrický extrakt.

Žádné komentáře:

Okomentovat