sobota 4. června 2011

Přísady v potravinách značené "E"


Od roku 1989, kdy EU vydala směrnice pro používání přísad do potravin, jsou tato aditiva uváděna na obalu každého potravinářského výrobku.Pro jejich označení je užíváno písmeno E s 3-4místným číslem, popř. název a jejich účelová funkce.

Barviva

Jsou používána především proto, aby lepšila vzhled suroviny a konečného výrobku.

E 100 Kurkumin, žlutá, přír. rost. nebo synt.
E 101 Vit. B2, riboflavin, žlutá, přír., rost. nebo synt
E 101a Riboflavin -5- fosfát, žlutá, uměl.
E 102 tartrazin, žlutá, uměl.
E 104 chinolinová žluť, žlutá, uměl.
E 110 žluť-oranž S, žlutěoranžová, uměl.
E 120 karmín, červený, přír.
E 122 azorubin, červený, uměl.
E 123 amarant, červený, uměl.
E 127 erytrosin, červený, uměl.
E 128 červeň 2G, červená, uměl.
E 132 indigotin, modrá, uměl., v kombinaci s nitritem sodným
E 133 brilant.modř, modrá, uměl., po vysokých dávkách tvorba usazenin v ledvinách
E 140 chlorofyl, zelená, přír., rost.
E 150a karamel, hěndý, přír., rost.
E 150b sulfit-couleur, hnědá, uměl.,rost., možná gen-tech.
E 150c amoniak-couleur, hnědá, uměl.,rost., možná gentech
E 151 brilant, čerň, černá, uměl.
E 154 hněď FK, hnědá, uměl., při vysokých dávkách event.usazování v ledvinách a lymfatických cévách
E 155 hněď HT, hnědá, synt., při vysokých dávkách event.usazování v ledvinách a lymfatických cévách
E 160a karotin, beta kkarotin, oranž., přír., rost., většinou uměl., gen-tech
E 160b bixin, oranž., přír., rost., vodní a olejné extrakty ze semen, pravděp.gen-tech
E 160c kapsantin, červenooranž, přír., rost. z paprikových lusků, případně uměl.
E 160d lykopin,červený, přír., rost., z rajčat, případně uměl.
E 160e beta-apo-8-karotina., oranž.červ., přír.
E 160f beta-apo-8-karotina., oranž.červ., přír.
E 161a xantofyl (flafoxantin), oranž, rost. i uměl.
E 161b lutein, žlutooranž., přír., vaječný žloutek
E 161g canthaxantin, žlutooranž., uměl.
E 162 betanin, červený, přír. z červené řepy
E 163 antokyan, červenomodrý, přír., rost. z mnoha druhů ovoce a zeleniny
E 170 křida (kalciumarbonát), bílošedá, přír., miner.
E 171 titandioxid, bílý, uměl., miner.
E 172 oxid železitý, hydroxid železnatý, žlutý, červ. nebo černý, uměl., miner
E 173 hliník (aluminium), stříbřitěšedá, miner
E 174 stříbro, stříbrná, přír., miner., možnost intoxikace a ukládání ve tkáních
E 175 zlato, zlatá, přír., miner
E180 rubínový pigment BK, červený, uměl.

 

Konzervační prostředky

Prodlužují dobu trvanlivosti potravinářských výrobků. Je povoleno je používat u poměrně širokého sortimentu.

E 200 kyselina sorbinová, uměl. i přír.
E 201 natriumsorbát, uměl.
E 202 kaliumsorbát, uměl.
E 203 kalciumsorbát, uměl.
E 210 kyselina benzoová, uměl. i přirozeně v potravinách přítomná
E 211 natriumbenzoát, uměl.
E 212 kaliumbenzoát, uměl.
E 213 kalciumbenzoát, uměl.
E 214 pHB-ester a slouč., uměl., na jazyku pocit znecitlivění
E 215 pHB-ester-natrim-slouč., uměl., na jazyku pocit znecitlivění
E 216 pHB-n-propylester, uměl., na jazyku pocit znecitlivění
E 217 pHB-n-propylester-natrium-slouč., uměl., na jazyku pocit znecitlivění
E 218 pHB-methylester, uměl., na jazyku pocit znecitlivění
E 219 pHB-methylester-natrium-slouč., uměl., na jazyku pocit znecitlivění
E 220 oxid siřičitý, uměl., bolesti hlavy, nevolnost, astmatické záchvaty, snižování obsahu tiaminu (vitamin B1)
E 221 sulfid sodný, uměl., bolesti hlavy, nevolnost, astmatické záchvaty, snižování obsahu tiaminu (vitamin B1)
E 222 hydrogensulfid sodný, uměl., bolesti hlavy, nevolnost, astmatické záchvaty, snižování obsahu tiaminu (vitamin B1)
E 223 disulfid sodný, uměl., bolesti hlavy, nevolnost, astmatické záchvaty, snižování obsahu tiaminu (vitamin B1)
E 224 disulfid draselný, uměl., bolesti hlavy, nevolnost, astmatické záchvaty, snižování obsahu tiaminu (vitamin B1)
E 225 sulfid draselný, uměl., bolesti hlavy, nevolnost, astmatické záchvaty, snižování obsahu tiaminu (vitamin B1)
E 226 sulfid vápenatý, uměl., bolesti hlavy, nevolnost, astmatické záchvaty, snižování obsahu tiaminu (vitamin B1)
E 227 hydrogensulfid vápenatý, uměl., bolesti hlavy, nevolnost, astmatické záchvaty, snižování tiaminu (vitamin B1)
E 228 hydrogensulfid draselný, uměl., bolesti hlavy, nevolnost, astmatické záchvaty, snižování tiaminu (vitamin B1)
E 230 difenyl, vifenyl, uměl., u pokusných zvířat poškození ledvin
E 231 ortofenylfenol, uměl., u pokusných zvířat poškození ledvin
E 233 thiabendazol, uměl.
E 234 nisin, uměl., antibiotické působení
E 235 natmycin, uměl, antibiotické působení, také léčivo
E 239 hexamethylentetramin, uměl. z čpavku a formaldehydu, také jako léčivo
E 242 dimethyldikarbonát, uměl., toxický
E 249 dusitan draselný (kaliumnitrit), uměl.
E 250 dusitan sodný (natriumnitrat), uměl., v solném láku na nakládání masa
E 251 dusičnan sodný (natriumnitrat), uměl., mění se na dusitan, příčina methemoglobinémie alimentační u novorozenců
E 252 dusičnan draselný (kaliumnitrat), mení se na nitrit, methemoglobinémie u dětí.



Okyselující prostředky

Vyvolávají kyselou chuť potravin a udržují je na původní požadované úrovni. Kyselé prostředí zabraňuje do určité míry množení zárodků.

E 260 kyselina octová, přír., výrazně kyselá chuť
E 261 octan draselný (kaliumacetat), přír., rost. i uměl.
E 262 dioctan sodný (natriumdiacetat), přír., rost. i uměl.
E 263 octan vápenatý (calciumacetat), přír., rost. i uměl.
E 270 kyselina mléčná, uměl., gen-tech
E 280 kyselina propionová, uměl., gen-tech
E 281 sodná sůl kyseliny propionové, uměl.
E 282 vápenatá sůl kyseliny propionové, uměl.
E 283 draselná sůl kyseliny propionové, uměl.
E 284 kyselina boritá, uměl., toxická, její sůl borax má omezené použití (pouze do kaviáru)
E 285 tetraborát sodný (natriumtetraborat), uměl., toxická
E 290 oxid uhličitý, kyselina uhličitá, "hnací plyn", šumivé nápoje
E 296 kyselina jablečná, přír., gen-tech
E 297 kyselina fumarová, přír., gen-tech, léčivo.



Antioxidační láky

Antioxidantia působí proti oxidaci tuků vzdušným kyslíkem, zkažení potravinářských výrobků se tím oddaluje. Některé z nich působí také jako stabilizátory, regulátory i jako látky konzervační.

E 300 kyselina askorbová-vitamin C, přír., gen-tech. nadměrný příjem může uškodit
E 301 sodná sůl kyseliny skorbové, uměl., gen-tech. nadměrný příjem může uškodit
E 302 vápenatá sůl kyseliny askorbové, uměl. gen-tech. nadměrný příjem může uškodit
E 304 ascorbylpalmitát, -stearát, uměl., živ., gen-tech
E 306 tokoferol-vitamin E, uměl., rost oleje, nebezpečí předávkování
E 307 alfa-tokoferol, uměl., rost. oleje, nebezpečí předávkování
E 308 gamma-tokoferol, uměl., rost. oleje, nebezpečí předávkování
E 309 delta-tokoferol, uměl., rost. oleje, nebezpečí předávkování
E 310 propylgalát, uměl.
E 311 octyldalát, uměl.
E 315 kyselina isoaskorbinová, uměl, zabraňuje příjmu přír. vitaminu C
E 316 natriumisoascorbat, uměl., zabraňuje příjmu přír. vitaminu C
E 321 butylhydroxytoluol (BHT), uměl.
E 322 lecitin, uměl., rost. emulgátor, gen-tech
E 325 laktát sodný, uměl., rost.
E 326 laktát draselný, uměl.
E 327 laktát vápenatý, uměl.
E 330 kyselina citronová, přír., rost., gen-tech
E 331 sodná sůl kyseliny citronové, synt.
E 332 draselná sůl kyseliny citronové, synt.
E 333 (mono-, di-, tri-) kalciumcitrát, synt., gen-tech
E 335 natriumtartrát, synt.
E 336 kaliumtartrát, přír., synt.
E 338 kyselina ortofosforečná, synt., při vysokých dávkách může omezovat příjem vápníku, hořčíku a železa
E 340 kyselina kalium-ortofosforečná, synt., při vysokých dávkách může omezovat příjem vápníku, hořčíku a železa
E 341 kyselina kalcium-ortofosforečná, synt., při vysokých dávkách může omezovat příjem vápníku, hořčíku a železa
E 350 malát sodný, synt.
E 351 malát draselný, synt.
E 352 malát vápenatý, synt.
E 354 kalciumtartrát, synt., ztěžuje příjem vápníku
E 357 adipát draselný, uměl., náhražka kuchyňské soli
E 363 kyselina jantarová, přír.
E 380 hlinitá sůl kyseliny citronové, uměl., vysoké dávky způsobí překyselení tělních tekutin
E 385 kalciumdinatriumethylen-diamin-tetraacetát, (kalciumnatrium ETA), umělý antioxidant, možné poruchy metabolismu, velmi škodlivé pro děti mladší 2 let.



Zhušťovací a gelírovací látky

Jsou to látky většinou rostinného původu, které v potravinách mají vázat vodu. Z látek živočišného původu je gelírovacím prostředkem většinou želatina.

E 406 agar-agar, přír. nestravitelná balastní látka, podporuje trávení, zabraňuje příjmu minerálních látek, ve vysokých dávkách projímadlo
E 407 karagen, přír., nestravitelná balastní látka, podporuje trávení, zabraňuje příjmu minerálních látek, ve vysokých dávkách projímadlo
E 413 traganth, přír., podporuje trávení, vyšší dávky působí projímavě, na kůži kontaktní alergie
E 414 arabská guma (gummi arabicum), přír., podporuje trávení
E 415 xanthan, přír., gen-tech., podpora trávení, vyšší dávky působí projímavě
E 416 karaya guma, přír., podpora trávení, působí projímavě, může zabraňovat příjmu minerálních látek
E 418 gellan, uměl., organismus nepřijímá, působí projímavě
E 420 sorbit, uměl, gen-tech., vysoké dávky vyvolají průjem
E 421 mannit, uměl., gen-tech., náhražka cukru, nadýmání a průjem ve vyšších dávkách
E 422 glycerin, uměl., živ., plnidlo.

 

Emulgátory

Emulgátor je činidlo umožňující vznik emulze ze dvou nebo více vzájemně nesmísitelných kapalných látek, např. vody a tuku.

E 432 polysorbát 20 (polyoxyethylen-sorbitan-monolaktát), uměl., mění trávení mnohých látek
E 433 polysorbát 80 (polyoxyethylen-sorbitan-monooleát), uměl., mění trávení mnohých látek
E 434 polysorbát 40 (polyoxyethylen-sorbitan-monopalmitát), uměl., mění trávení mnohých látek
E 435 polysorbát 60 (polyoxyethylen-sorbitan-monostearát), uměl., mění trávení mnohých látek
E 436 polysorbát 65 (polyoxyethylen-sorbitan- tristearát), uměl., mění trávení mnohých látek
E 440a pektin, přír. v ovoci, podporuje trávení, vysoké dávky mohou vyvolat průjem
E 442 amoniumfosfatid, převážně uměl., vysoké dávky mohou vyvolat poruchy gastrointest. traktu
E 450 difosfát, uměl., vysoké dávky zabraňují příjem různých látek, ztráta kostní dřeně
E 451 trifosfát, uměl., vysoké dávky zabraňují příjem různých látek, ztráta kostní dřeně
E 452 polyfosfát, uměl., vysoké dávky zabraňují příjem různých látek, ztráta kostní dřeně
E 460 celulóza (prášková), přír., plnidlo, balastní látka podporující trávení, organizmus ji nezužitkuje
E 461 methylcelulóza, uměl. ošetřená celulóza, vysoké dávky mohou působit projímavě
E 463 hydroxypropylcelulóza, uměl. pozměněná celulóza, působí projímavě
E 464 hydroxypropyl-methylcelulóza, uměl. pozměněná celulóza, působí projímavě
E 465 ethylmethylcelulóza, přírodní zahušťující prostředek, balastní látka podporující trávení, organizmus ji nezužitkuje
E 466 karboxymethylcelulóza, přír. zahušťující látka s projímavým účinkem
E 472a ester kyseliny octové, uměl., gen-tech
E 472b ester kyseliny mléčné, uměl., gen-tech
E 472c ester kyseliny citronové, uměl., gen-tech
E 481 natriumstearoyl-2-laktylát, uměl.
E 482 kalciumstearoyl-2-laktylát, uměl.
E 491 sorbitan-monostearát, uměl., snad i gen-tech, stabilizátor
E 492 sorbitan-tristearát, uměl., snad i gen-tech, stabilizátor
E 493 sorbitan-monolauerát, uměl., snad i gen-tech, stabilizátor
E 494 sorbitan-minooleát, uměl., snad i gen-tech, stabilizátor
E 495 sorbitan-monopalmitát, uměl., snad i gen-tech, stabilizátor.



Aditiva zařazená pod čísly E500 - E585 (zredukovaný výběr)

E 500 soda (natriumhydrogenkarbonát, natron), uměl.
E 501 potaš (kaliumkarbonát), uměl., kypřící prášek do perníku
E 503 karbonát amonný, uměl.
E 504 karbonát hořečnatý, uměl., kypřící prášek do pečiva
E 507 kyselina solná (chlorovodíková), uměl., poškození tkání
E 510 salmiak (amoniumchlorid), nepoužívat při nemocech jater
E 512 cín, chlorid ciničitý, uměl., antioxidant, kovová příchuť
E 513 kyselina sírová, uměl., okyselující prostředek (neobvyklý), nevolnost, bolení hlavy
E 514 glauberova sůl-sulfát sodný, projímadlo
E 520 sulfát hlinitý, nezatěžovat organizmus hliníkem při onemocnění ledvin
E 521 sulfát sodnohlinitý, nezatěžovat organizmus hliníkem při onemocnění ledvin
E 522 sulfát hlinitodraselný, nezatěžovat organizmus hliníkem při onemocnění ledvin
E 523 sulfát hlinit-amonný, nezatěžovat organizmus hliníkem při onemocnění ledvin
E 524 hydroxid sodný, málo obvyklý, jen koncentrovaný louh poškozuje tkáně
E 530 oxid hořečnatý, použití bez rizika
E 535 natriumferokyanid, přísada do kuchyňské soli prot "spékání", antiaglomerační účinek
E 536 kaliumferokyanid, antiaglomerační účinek, poškození ledvin pokusných zvířat
E 538 kalciumferokyanid, antiaglomerační účinek, poškození ledvin pokusných zvířat
E 552 kalciumsilikát, přír., neškodný neboť se v těle nevstřebává, antiaglomerační účinek
E 574 kyselina glukonová, gen-tech. z genově změněné kukuřice
E 585 ferum-2-laktát, uměl., stabilizátor barev, možný jako léčivo.



Látky zesilující či zvýrazňující chuťové vlastnosti výrobků

E 620 kyselina glutaminová (glutamát), přír., možná gen-tech., pro děti nevhodný
E 621 glutamát sodný, v sojové omáčce, přír., možná gen-tech., pro děti nevhodný
E 622 glutamát draselný, v sojové omáčce, přír., možná gen-tech., pro děti nevhodný
E 623 glutamát vápenatý, v sojové omáčce, přír., možná gen-tech., pro děti nevhodný
E 624 glutamát amonný, v sojové omáčce, přír., možná gen-tech., pro děti nevhodný
E 625 glutamát hořečnatý, v sojové omáčce, přír., možná gen-tech., pro děti nevhodný
E 626 kyselina guanylová, mění se na kyselinu močovou, v malých množstvích neškodná
E 627 guanylát sodný, mění se na kyselinu močovou, v malých množstvích neškodná
E 630 kyselina inosinová (inosinát), přír., mění se na kyselinu močovou, velmi účinný zesilovač chuti
E 631 inosinát sodný, přír., mění se na kyselinu močovou, velmi účinný zesilovač chuti
E 632 inosinát draselný, přír., mění se na kyselinu močovou, velmi účinný zesilovač chuti
E 633 inosinát vápenatý, přír., mění se na kyselinu močovou, velmi účinný zesilovač chuti
E 634 kalcium-5-ribonukleotid, je získáván z buněčných jader, mění se na kyselinu močovou
E 635 natrium-5-ribonukleotid, je získáván z buněčných jader, mění se na kyselinu močovou
E 637 ethylmaltol, uměl., aromatikum
E 640 glycin a jeho sodné soli, intenzivně sladká příchuť
E 900 silikonový olej (dimethylpolysiloxan), uměl., protipěnivý účinek
E 901 včelí vosk (bílý a žlutý), přír., neškodný, v těle se vstřebává
E 904 šelak, přír. pryskyřice, v těle se nevstřebává
E 927 karbamid, přír., stabilizátor, povolen jen ve žvýkacích gumách.



Sladidla

Jejich náhražky jsou syntetické látky, obvykle prosté kalorií.

E 950 acesulfam K, umělé sladidlo 200x sladší než cukr, snášenlivý do 15mg/kg tělesné váhy/den
E 951 aspartam, z části gen-tech.
E 952 cyklamat, uměl.
E 953 isomalt, gen-tech., projímavý účinek, vysoké dávky mohou způsobit nadýmání či průjmy
E 954 sacharin, 500x sladší než cukr
E 957 thaumatin, přír., 2500x sladší než cukr, gen-tech.
E 959 neohesperidin DC, uměl., z citrusových plodů
E 965 maltit (maltsirup), uměl., vyšší dávky mohou způsobit nadýmání či průjmy
E 966 lactit, živ. z laktózy
E 967 xylit, může způsobit nadýmání a průjmy
E 1105 lysozym, konzervační látka pro sýry, pro alergiky na výrobky z drůbeže povážlivý
E 1200 polydextrosa, uměl. plnidlo, snášenlivý jen v malých dávkách, může působit projímavě.

Žádné komentáře:

Okomentovat