sobota 4. června 2011

Úprava rostlin


Varianty přípravy rostlin

VÝLUH se připravuje zastudena, rostliny zalité studenou převařenou vodou. Nechat vyluhovat přes noc nebo 24 hodin.

SIRUP se zhotoví tak, že rostlinu necháme vyluhovat 24 hodin zalité studenou převařenou vodou. Po vyluhování vaříme ve vodě, v níž se vyluhovaly. Povařené rostliny vylisujeme a štávu svaříme za stálého míchání s předepsaným množstvím cukru do sirupové hustoty.

ŠTÁVY se lisují z čerstvých rostlin. Rozdrtíme a vymačkáme v plátěném sáčku nebo vylisujeme ve strojku.

VÍNA z rozemletou nebo najemno nakrájenou rostlinu naložíme do bílého nebo červeného vína (samozřejmě přírodního) a někdy přidáváme ještě líh nebo jiný destilát a med. V uzavřené nádobě necháme vyluhovat jeden až několik týdnů. Do lahví slévat pouze dávku na 1 týden.

LIKÉRY vzniknou vylisováním štávy z bylin nebo plodů. Přidáme kyselinu citronovou (pozor, ve větších dávkách je rakovinotvorná) zalijeme žitno vodkou nebo jiným destilátem a necháme na slunci vyluhovat až 3 týdny. Poté scedíme do lahviček. Před použitím lze dosladit.

OLEJ nebo MAZÁNÍ získáme rozdrcením sušené nati nebo nebo květu, zalijeme kvalitním stolním olejem a necháme vyluhovat 2 týdny ve větší sklenici na zavařování. Směsí je nutné občas protřepat. Po vyluhování pak scedíme přes plátno.

TINKTURA se připraví podobně jako likér, ale bez kyseliny citronové a bez cukru. Na 1 díl rostliny je 1 díl lihu. Luhovat necháme 14 dní. Tinktura se užívá po kapkách na kostce cukru nebo na lžíci vody. Lze používat i k masážím.

NÁLEV není-li předepsáno jinak se míchá ze 2 lžiček rostliny, přelijeme 2-2,5 dcl vroucí vody a vaříme přibližně 5-10 minut. Pak necháme ustát asi 10-15 minut a scedíme.

MACERÁT není-li dáno jinak, dostaneme 2 lžičkami rostliny, kterou přelijeme 2-2,5dcl studené vody, necháme vyluhovat 10-12 hodin, přihřejeme na cca 40 stupnů a scedíme.

ODVAR získáme přelitím rostliny studenou vodou a uvedením do varu. Kořeny a kůru vaříme 1/2-1 hodin, ostatní části rostlin 10-15 minut. Siličné byliny přidáme až po uvaření a necháme 5 minut pod pokličkou vařit. Odvar scedíme nebo přelijeme přes plátěný hadřík. Vody dáváme o 1/3 více (při 10 minutách varu), nebo dvojnásobné množství (při 1 hodině varu) než kolik je třeba odvaru.

PRÁŠEK vznikne drcením rostliny (sušené byliny), roztlučeme v hmoždíři nebo umeleme a prosejeme na menším sítku. Ukládáme do sleněných nádob s uzávěrem .

MAST připravíme, když do roztopeného tuku (vazelína, sádlo, máslo, apod.), do něhož se přidá trochu rozehřátého včelího vosku nebo loje. Vmícháme prášek z rostlin smíchaným s kávovou lžičkou stolního oleje. Vše se musí důkladně promíchat.

KLOKTADLO použitím odvaru z rostlin a nálevem nebo lihovým extraktem ředěným vodou.

KOUPEL připravíme odvarem z rostlin, nebo ze směsi odvaru a nálevu, které se přidávají do vodní lázně.

ROSTLINNÝ OCET získáme z čerstvě sklizené snítky, kterou omyjeme a usušíme. Pak vložíme do čisté nádoby s pevným uzávěrem a zalijeme octem (kvalitní ovocný nebo vinný ocet). Intenzita aroma se reguluje délkou doby ponecháním rostliny luhováné v octu 2-4 týdny. Když má ocet dobrou chut, přefiltrujeme do čisté lahve a uzavřeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat